Stickning för nybörjare

 

När hösten och vintern gradvis meddelas kan det vara kul att delta i en aktivitet som du kan göra inomhus och ha kul på mörka kvällarna. Här är stickning, något som blivit enormt populärt, och fler och fler människor börjar delta i konceptet. Det är mysigt och roligt och du har möjlighet att sticka allt från kläder till kläder och dekorationer till ditt hem, oavsett vad du är. Stickning är sålunda ett sätt att expandera sina kreativa förmågor och horisonter, så bara slå ner det. På så sätt får du ett roligt litet projekt som säkert kommer att komma ut med några superfina saker, och som andra med en garanti kommer du också att vara mycket nöjd. Men i början kan stickning känna sig mycket svårare än det är och du kan snabbt bli lite förvirrad om material och recept om du inte har provat det tidigare. Det kräver både tålamod och lite viljestyrka om du verkligen vill gå in och knyta några bra saker, men det är utan tvekan något som du enkelt kan lära dig om du bara har tålamod. Lyckligtvis har vi på yarnliving.dk valt att göra en liten guide och komma med några bra råd för dem som vill lära sig att sticka för första gången. Så om du inte kan vänta med att komma igång med ditt nya höstprojekt, läs mer i texten här om tekniker och material.

 

Du behöver den här utrustningen


Innan du kan sticka, bör du självklart ha rätt utrustning för att få de bästa resultaten och göra det mycket enklare för dig själv. Här på yarnliving.dk har vi ett stort urval av allt du behöver för att lära dig att sticka för första gången, och det är helt enkelt allt från garn till sticknålar. Som utgångspunkt är det också en bra idé att börja med de lättare och enklare recepten, så att du har ett bra tillfälle att träna innan du kastar upp de hårda recepten. Därför rekommenderar vi att nybörjare använder följande lätta recept:

 

  • En stickpinne som mäter 40 centimeter
  • En stoppnål
  • Ett måttband
  • Garn

 

Det är en bra idé att ha ovanstående material vid dina fingertoppar när du börjar sticka. Till exempel måste du använda stoppnålen för att sy olika garn mellan stygn, och du måste använda måttbandet, så du är garanterad rätt mått för vad du vill sticka. Dessutom måste du naturligtvis också ta en eller flera garnnycklar, beroende på hur modig du ska börja med. Här kan du ta en titt bland våra vackra garnnycklar, där du hittar ett brett utbud av olika färger.

 

 

Kom igång med tekniken

 

När du väl har förvärvat ovanstående material är du gradvis redo att gå vidare till nästa nivå, vilket innebär olika tekniker. Det finns många olika sätt att sticka, beroende på ditt recept, men självklart, beroende på dina önskningar och ser bäst ut. Här har vi också gjort en liten översikt över de mest grundläggande stickningsteknikerna och hur de ska bearbetas för att få bästa möjliga resultat. För nybörjare rekommenderar vi följande:

 

Bindstygn: Först kan du börja sya upp stygn och ha en känsla av att använda sömmen och garnet. I all sin enkelhet är stickning mycket fokuserad på rätt och fel, och därför är det en bra idé att bli bekant med hur rätt och fel ska se ut. Du gör din första söm genom att knäppa på nålen. Sedan gör du en slinga runt pekfingret och håller fast pinnen genom slingan. Sedan rullas garnet runt pinnen och slingan bärs fram framför spetsen. De två trådarna du har skapat till att börja med drar du in för att bilda en mask, och så fortsätter du tills du tycker att det är tillräckligt.

 

Sticka rätt: När du har gjort ett bra antal stygn kan du börja sticka rätt. Du gör det genom att börja med den rätta stygnssömmen under den första sömmen på vänster stickning. Sedan rullas garnet över rätt pinne och spetsen på den högra pinnen sätts in i masken och dras in under vänster pinne. Släpp sedan masken på vänster pinne och håll tillbaka de andra. Sedan fortsätter du och alla stygn som finns kvar på vänster nål ska stickas på höger nål.

 

Sticka ryggstygn: Sedan kan du också sticka stygn. Höger stift måste passera vänster söm och sticka från höger till vänster. Garnet måste rullas över och under höger stift, och spetsen på höger stift måste sedan sättas in i masken på vänster pinne och dras ut under den. Sedan släpps masken på vänster nål och de andra måste också hållas här. Sticka igen alla stygn på vänster nål på höger nål.

 

Hitta recepten du vill ha


Här har vi samlat en liten guide till de mest grundläggande materialen och teknikerna som du kan öva innan du fortsätter att sticka till exempel strumpstygn och ribstring. När du känner till teknikerna, hitta bara några bra recept och börja sticka exakt vad du vill, oavsett om det är en liten hatt för ditt barnbarn eller en fin tröja för dig själv. Det finns helt enkelt ett hav av möjligheter. Dessutom kan du titta på denna sida när du investerar i dina nya stickade kläder.