Virka för nybörjare


Häcken har blivit mycket populär de senaste åren och det är något som fler och fler deltar i. Det är en bra helg att ha särskilt under vintermånaderna när vädret gråter och tråkigt och du hellre vill sitta inuti och njuta av dig själv med virkade. Samtidigt är det möjligt att göra några superfina saker för sig själva, för hemmet eller för en helt annan person. Det finns många möjligheter när det gäller virka och du kan göra allt från tyg och diskdukar till roliga former. Endast fantasi sätter gränser, så du får bra möjlighet att prova dina kreativa färdigheter och se vad de verkligen är. Du kommer också att göra några unika saker som utan tvekan kommer att falla i bra mark med dig själv och andra, och du kan självklart välja färg och kvalitet på garnet för att få exakta resultat du vill ha. Men det krävs naturligtvis en viss teknik för att uppnå bästa resultat, och det kräver också att du övar lite och har lite tålamod i början. Lyckligtvis har vi på yarnliving.dk valt att sammanställa en liten guide och några tips om vilka material du behöver och vilken teknik som kommer att vara bra för någon som ännu inte har arbetat. Så vi guidar dig till rätt material och de mest grundläggande teknikerna, så att du får en bra start och upplever framgång med projektet direkt. Läs därför bara här och börja snabbt med ditt nya krokprojekt.


Virka på det enkla sättet


Virka är en super bra teknik om du vill vara kreativ på ett relativt enkelt sätt. Därför finns det inte heller många material du behöver hantera precis vad du vill ha. På den här sidan rekommenderar vi att du som startare förvärvar följande innan du börjar ha virkade:

 

  • Garn efter behov
  • Virknål.


Så det finns två enkla saker du behöver för att komma igång. Vi erbjuder yarnliving.dk ett brett utbud av garn av olika tjocklek och häcklegering av olika storlekar. Vi rekommenderar till exempel att investera i en WAVES-nål, som har ett så kallat "mjukt grepp", vilket innebär att du kan haka länge utan att tröttna på händerna eller skada dem. Dessutom titta bara på vårt urval och hitta det garn du vill ha. Vi erbjuder många olika typer av garn, allt från silke till ull, men vi rekommenderar att du börjar som förrätt med en enkel bomullsnyckel. När du har förvärvat olika material kan du snabbt börja roliga, nämligen att lära dig olika hæklingstekniker.


Kom igång med virka


När du väl har fått en lämplig nål och en skiftnyckel som du tycker är bra för det du vill hekla, är du redo att prova hakan. Som utgångspunkt är det alltid en bra idé att börja små och sedan arbeta och bli bättre och bättre samtidigt som du utmanar dig mer. Därför kommer vi hit med några av de mest grundläggande teknikerna som du kan börja med från början:
 

Luftmaskor: En av teknikerna är de så kallade luftmaskorna, som nästan alltid ingår i ett haketryck. Det är en mycket grundläggande teknik och används ofta för att starta recept och därför är det bra att kontrollera. Det betyder att du börjar med att göra en slinga runt nålen och dra åt den. Sedan samlas garnet runt nålen och dras ner genom slingan och gör därmed sin första luftmask. Det är således en relativt enkel teknik, och så måste du fortsätta tills du tror att det räcker. Då måste du göra en väskan som vrider virkade, och sedan kan du börja med nästa teknik, nämligen permanenta masker.


Snabb mask: Masken är en annan av de grundläggande teknikerna som är bra att styra som en början. Faktum är att du verkligen behöver hekla några luftmaskar eftersom stygnen faktiskt hakas i luftmaskorna, och så börjar du med den andra luftmasken. Du börjar med att slå nålen i luftmasken och sedan vika garnet runt hæklet. När du har gjort, dra garnet lite tillbaka för att få två loopar på nålen. Sedan måste garnet omlinda nålen och dra sedan garnet genom de två looparna. Således gör du en sömmask. Hekla sedan maskor i alla luftmaskar.


Intag och uttag: När du känner dig mer eller mindre säker på att göra luftmask och magmasker kan du prova styrkan på vad som kallas ta och ta. Ett intag kan ses som att haka två fasta masker ihop och därmed minska antalet. Du börjar med att sticka nålen genom den första sömmen och slår sedan på garnet. Dra sedan garnet tillbaka så att två loopar uppträder på nålen, och upprepa sedan med masken bredvid den och höja sedan upp det